Ahad, Disember 06, 2009

Wayang...Oh...Wayang...

Wayang-wayang........apa yang terlintas di benak fikiran anda?? Adakah ia suatu tempat yang menyeronokkan? Pasti ramai yang terfikir apakah hukum menonton wayang..@ mereka tidak kisah mengenai hukumnya...? Sekarang musim cuti...pasti ramai yang pergi menonton wayang...adakah anda juga pergi menonton wayang..@ anda tidak pernah jejak ke sana? Terpulanglah....

Sebelum ana mengepost entri ni, ana ada terbaca artikel mengenai masalah ini di blog yang cukup menarik....ana sarankan kepada anda (para pembaca) layari blog ini...blog ini cukup bermanfaat penuh dengan keinsafan. Memang x rugi klo anda layari dan baca ^_^

(Gambar Hiasan)

Berbalik kepada tajuk. Ana pernah dengar "orang kata beli tiket wayang bagaikan menempah tiket neraka......selangkah kaki pergi ke wayang.....sebelah kaki di neraka". Ungkapan ini ana tidak pasti sama ada benar atau tidak. Tapi kita perlu pandangan positif dan berfikir serta merenung apa yang tersirat. Ramai yang berpandapat pergi menonton filem atau wayang menyeronokkan..ingatlah dunia ini hanya sementara...jangan kita leka dengan keseronokan kelak kita akan menimpa musibah....ingatlah mereka2 yg memang mahukan kesenangan di dunia yg fana ini beserta kemudahan meskipun hadis Nabi s.a.w:
"dunia ini penjara bagi orang mu'min".

Pada pandangan ana mengenai hukum menonton wayang ia boleh sekiranya ada syarat-syarat yang bertepatan dengan hukum syara'. Pada pandangan ana menonton wayang tidak boleh pada zaman kini kerana suasananya gelap mengundang fitnah, bercampur kaum lelaki dan kaum perempuan, isi kandung filemnya tidak menepati syara', suara kaum hawa tidak terjaga begitu juga pakaianya yang mana alasan ini kebanyakkan orang tak boleh terima atas sebab zaman sekarang dah tak boleh elak untuk tengok aurat bukan mahram..., masa ditayangkan ketika waktu solat, di kaunter tiket sblm masuk ke panggung wayang terpapar iklan-iklan tajaan arak dan terpapar gambar-gambar tubuh manusia yang terbuka, hasil wang tiket kita akan disalurkan di mana?


(Gambar Hiasan)

Sudah pasti wang kita disalurkan kepada iklan-iklan tersebut dan menguntungkan pengarah dan penerbit filem serta owner panggung wayang memajukan perniagaan dengan menambah pusat-pusat hiburan dan pelacuran manakala bagi pengarah filem dan penerbit pasti akan menghasilkan filem yang merosakkan fikiran anak muda sekarang di samping meruntuhkan aqidah umat akhir zaman. Pasti tercapai hasrat orang kafir dan yahudi laknatulLah membunuh umat Islam yang kian terleka dengan hiburan yang berleluasa melalui media massa dan teknologi canggih (IT) yang lain. Mereka juga pasti sedang mentertawakan kita di belakang kerana tidak sia-sia titik peluh mereka berjaga, mencari jalan menjatuhkan umat Islam menerusi hati-hati yang penuh kegelapan.

Kita harus fikir semuanya itu seperti kita makan. kita perlu tahu apa yang kita makan, sumbernya datang dari mana? Adakah ianya halal dan baik untuk kita? seperti juga jika kita memilih calon2 pasangan hidup kita. kita mesti tahu susurgalur calon pasangan itu supaya tiada masalah zahir dan batin.

Syeikh Dr Yusuf al-Qaradhawi pernah ditanyakan mengenai hukum menonton filem di pangung wayang, jawab beliau :

لا شك أن (السينما) وما ماثلها أداة هامة من أدوات التوجيه والترفيه، وشأنها شأن كل أداة فهي إما أن تستعمل في الخير أو تستعمل في الشر، فهي بذاتها لا بأس بها ولا شيء فيها، والحكم في شأنها يكون بحسب ما تؤديه وتقوم به.

وهكذا نرى في السينما: هي حلال طيب، بل قد تستوجب وتطلب إذا توفرت لها الشروط الآتية:

“Tidak syak lagi bahawa panggung wayang merupakan satu alat dari alat-alat pengarahan(directing) dan hiburan(entertainment), maka hal-ehwal (aktiviti) setiap alat ini dilihat samada digunakan untuk kebaikan atau keburukan. Maka ia diterima, dan tidak adalah masalah keatasanya. Maka hukum aktivitinya adalah menurut apa ia ambil dan lakukannya.

Dengan itu kami berpendapat bahawa pangung wayang : adalah halal dan baik, akan tetapi ia memerlukan dan meminta agar syarat yang dinyatakan wujud”


Syarat-syaratnya :-
1. Tajuk dan isinya tidak boleh bertentangan dengan Aqidah Islam, Akhlak dan Syariah. Ia tidak boleh mengandungi unsur seks, mengajak kepada jenayah, ajaran sesat dan sebagainya.

2. Menonton wayang tidak menghalang seseorang itu dari melakukan perkara wajib, seperti solat 5 waktu. Tidak boleh seseorang itu meninggalkan solat wajib, contohnya meninggalkan solat Maghrib semata-mata untuk menonton wayang. al-Quran memberi amaran keras kepada sesiapa yang berpaling dari mengingati Allah.

3. Elak dari bergaul di antara lelaki dan perempuan yang ajnabi (orang luar), elak dari fitnah dan juga bersyubhat, lebih-lebih lagi menonton di dalam keadaan gelap.

Jika syarat ini dapat dipatuhi, maka menonton wayang tidaklah di larang. Dr Ahmad Syarabasi mengatakan bahawa ia boleh dijadikan untuk memunafaatkan umat keseluruhannya, seperti menegakkan agama dan menunjukkan akhlak yang baik. Ada juga yang menyalah gunakannya yang boleh menggalakkan jenayah, seks, tekanan psikologi, etika dan korupsi sosial di dalam masyarakat.

Di zaman Rasulullah s.a.w dan juga kata2 seorang sahabat yg hidup selepas kematian Rasulullah s.a.w dgn mengatakan "hari ini, orang melihat suatu dosa seperti seekor nyamuk hinggap di atas kepalanya, yang mana dosa itulah pada zaman para aku dulu dianggap seperti bukit yg mahu menghempap kepala" Itu baru beberapa tahun selepas Rasulullah wafat..? Hari ini? Na'uzubillah..Fikir-fikirkanlah


Sekian, wassalam

Tiada ulasan:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Akhirul Kalam...