Sabtu, Januari 16, 2010

Al-Qur`an Mempersonakan Ramai Cendikiawan (ii)

~ بسم الله الرحمن الرحيم ~

Sambungan daripada entri yang lepas..teruskan membaca :)

Yvonne Ridley
Yvonne Ridley adalah seorang wartawan Daily Express di Britain. Beliau telah dilahirkan dalam keluarga Protestant dan menyanyi di sekolah Hari Sunday di kampungnya di Utara England. Beliau tidak mempunyai pengetahuan tentang Islam kecuali cerita yang mengatakan bahawa Islam menindas wanita, penuh dengan kejahatan dan agama yang ganas. Vyonne Ridley telah masuk ke Afghanistan secara tidak sah lalu ditangkap oleh Taliban. Semasa berada di dalam tahanan Taliban, Ridley berfikir yang bukan-bukan tentang Taliban dan menunggu sahaja saat dia akan dikerjakan oleh Taliban yang sangat ganas ini seperti yang dibayangkan oleh Presiden Bush.

Menurut Ridley orang yang paling beliau ingin temui ialah Mullah Omar. Beliau ingin bertanya kepada Mullah Omar mengapa mereka melayan wanita-wanita Islam dengan buruk sekali. Seorang Taliban telah bertanya kepadanya sama ada beliau mahu memeluk Islam atau tidak. Ridley tidak menjawab pertanyaan tersebut tetapi sebaliknya berjanji sekiranya beliau dibebaskan beliau akan mempelajari agama Islam. Setelah dibebaskan beliau telah membaca al-Qur`an dan ingin mengetahui bagaimana pandangan al-Qur`an tentang wanita.

Pandangan Ridley Tentang Wanita Dalam Islam dan Barat

Menurut Ridley, dalam usahanya untuk mempelajari tentang Islam, beliau terlebih dahulu mengkaji kenyataan al-Qur`an tentang wanita termasuk undang-undang pemilikan harta dan hukum-hukum penceraian. Menurut Ridley beliau "tercengang" apabila membaca al-Qur`an dan berfikir beliau sedang membaca satu undang-undang yang ditulis oleh peguam penceraian dan Hollywood. Beliau sangat gembira kerana dalam al-Qur`an wanita-wanita mempunyai hak yang sama dalam pendidikan dan kerohanian tetapi al-Qur`an juga mengiktiraf beban tambahan yang ditanggung oleh wanita dalam melahirkan anak, dan menyusukan anak.

Menurut Ridley, pristiwa 11 September 2001 di mana serangan dilakukan ke atas Pusat Dagangan Dunia di New York dan Pentagon yang dikaitkan dengan "Pengganas Islam" telah menyebabkan perkara terbaik dan terburuk bagi Islam. Selepas peristiwa tersebut ramai masyarakat Britain seperti beliau membaca al-Qur`an dan manuskrip Islam untuk mencari surah mana yang menyuruh umatnya mengganas. Menurut jawapan yang dicari mereka tidak ditemui tetapi sebaliknya mereka menemui banyak ajaran mulia seperti kehidupan kekeluargaan yang kini sudah tidak wujud di Barat. Ini menyebabkan Islam menjadi agama yang paling cepat berkembang dan inilah yang menyebabkan negara-negara bimbang. Dalam mengulas tentang al-Qur`an beliau menyatakan bahawa al-Qur`an merupakan satu rujukan yang cukup lengkap dan canggih.

Kini Yvonne Ridley telah pun menganut agama Islam dan menjadi seorang tokoh pejuang hak asasi manusia. Beliau juga bergiat dalam arena politik dengan menyertai dan bertanding dalam pilihanraya dalam sebuah parti baru yang bernama Respect. Dalam memperjuangkan Islam, beliau pernah berkata bahawa beliau pernah merasai keadaan yang terburuk menimpa dirinya dan menganggap cabaran yang beliau hadapi sebagai seorang wanita Islam yang menutup aurat sebagai kecil sahaja.

Khadija Abdul Qaahar

Khadija Qaahar merupakan seorang wanita yang berasal dari Kanada. Beliau merupakan seorang pemilik syarikat penerbitan dan juga pemilik laman web Jihad Unspun. Kesah hidupnya yang berliku-liku menjadikan beliau sebagai seorang pejuang Islam yang gigih. Nama asal beliau ialah Bev Giesbrecht.

Semasa zaman kanak-kanaknya Khadija Abdul Qaahar merupakan seorang anak angkat yang cacat. Khadija menghabiskan zaman kanak-kanaknya di hospital sehingga beliau menyedari bahawa beliau akan mati sekiranya tidak belajar berjalan. Khadija telah melakukannya dengan mencuri keluar dari hospital pada malam hari dan jatuh tersembam mukanya sehingga menyebabkan beliau secara ajaib sembuh dari penyakitnya.

Pada ketika itu Khadija sudahpun dewasa kerana beliau telah meninggalkan rumah ketika berumur 13 tahun, mengandung ketika berumur14 tahun, berkahwin ketika berumur 15 tahun dan bercerai ketika berumur 17 tahun dan berkahwin semula ketika berumur 18 tahun dan bercerai kali kedua ketika berumur 20 tahun. Beliau dipaksa untuk berpisah dengan anaknya yang berumur enam tahun ketika beliau berumur 21 tahun. Menjelang usianya 22 tahun, beliau menyedari bahawa beliau tidak akan menjadi orang yang serupa dengan orang lain. Beliau bersumpah bahawa beliau tidak akan lagi menjadi mangsa, mencuri atau meminjam. Beliau tidak akan merasai kelaparan lagi. Beliau menyedari bahawa segala pancaroba yang dialaminya merupakan sumber kekuatan. "Apabila anda mengatasi rintangan anda akan mendapat kekuatan". Menjelang umurnya 23 tahun, beliau memulakan perniagaannya dan tiada sesuatupun yang boleh menghalang beliau. Beliau mula membuat keuntungan yang besar. Zaman kanak-kanaknya memberi kesan terhadap dirinya dan ketika berumur23 tahun, beliau menjadi seorang yang ketagih arak. Doktor mengatakan bahawa beliau hanya ada peluang untuk hidup hanya satu tahun sahaja kecuali beliau berhenti daripada tabiat meminum arak. Namun beliau tidak dapat melakukannya. Beliau tidak boleh berhenti daripada meminum minuman keras. Dalam saat-saat yang mengecewakan beliau memanggil Tuhan Apakah yang telah Tuhan berikan kepadaku?. Tiada sesuatupun dan aku terlalu menderita dan hanya layak untuk ditembak sahaja. Lalu Khadija berkata: "Ya Tuhan sekiranya engkau wujud dan aku tak percayakan engkau tetapi sekiranya engkau secara kebetulan ada maka buangkanlah daripadaku segala penderitaan ini dan aku benar-benar menderita dan aku tak mahu minum lagi". Dia Khadija dimakbulkan tuhan dan dia tidak lagi minum. Bagi Khadija ini adalah satu tindakan Tuhan dan ketika itu beliau tidak lagi menafikan kewujudan Tuhan. Malangnya ketika itu Khadija tidak meneruskan pencarian Tuhan. Selepas berlakunya peristiwa 11 September 2001 yang memusnahkan Pusat Dagangan Dunia di  New York, Khadija mula mempelajari Islam.

Namun pendekatan kajian beliau bersifat kewartawanan.  Apabila beliau membaca terjemahan al-Qur`an dalam bahasa Inggeris dan membandingkannya dengan Bibble dan Torah yang pernah dibacanya, beliau mengatakan bahawa al-Que`an bukan sebuah buku biasa. Beliau mengatakan bahawa ia tidak pernah tahu bahawa orang-orang Islam percaya kepada para nabi dan hari akhirat. Semakin banyak beliau membaca mengenai Islam semakin bertambah minatnya kepada Islam. Apa yang menarik beliau kepada Islam ialah kesempurnaan agama ini. Beliau juga begitu  tertarik dengan toleransi, keadilan prinsip-prinsip yang telah diletakkan oleh Nabi Muhammad s.a.w. Persoalan besar yang dihadapi oleh Khadijaj ialah tentang ketuanan Jesus Christ. Akhirnya Khadija telah mengucap dua kalimah syahadah pada bulan April 2002.

Johann Wolfgang von Goethe
Goethe merupakan seorang penyair, novelis, penulis drama dan ahli falsafah tabii German dan dianggap sebagai seorang tokoh besar dalam literatur Barat. Beliau dilahirkan pada tahun 1749 dan meninggal dunia pada tahun 1832.

Goethe dipercayai beragama Islam. Tulisan-tulisan beliau banyak yang memuji Islam dan Nabi Muhammad. Dalam satu tulisan beliau yang dipetik oleh T.P. Huges dalam buku berjudul Dictionary Of Islam Goethe dilaporkan berkata"Berapa kerap sekalipun kita membacanya (al-Qur`an)..., ia akan menarik minat kamu, menakjubkan, dan pada akhirnya mengukuhkan rasa hormat kepadanya...gayanya, berdasarkan kepada kandungannya dan tujuan adalah tegas, hebat, sesekali dahsyat dan benar-benar menakjubkan.

Professor Ibrahim Stoke Dan Halimah Stoke

Professor Ibrahim Stokes pada asalnya bernama Abraham Stokes. Sebelum menganut Islam beliau teringin mengetahui tentang Islam. Beliau merupakan seorang professor dalam bidang kajibumi (geologi). Peristiwa bagaimana beliau beriman kepada Allah s.w.t. diceritakan oleh beliau sendiri dalam satu program IIS Islam yang berpusat di California, yang disiarkan oleh sebuah stesen tv Malaysia pada tahun 80-an. Menurut beliau sendiri beliau ingin tahu tentang al-Qur`an dan secara kebetulan terjumpa al-Qur`an terjemahan oleh Marmaduke Pithall, seorang Inggeris yang beragama Islam, di sebuah perpustakaan.

Beliau telah meminjam al-Qur`an terjemahan tersebut dan membawa bersama-samanya ketika beliau membuat kerja lapangan di Gunung Rocky. Semasa berehat, beliau telah membaca al-Qur`an tersebut dan beliau tertarik dengan kandungan al-Qur`an dan terus beriman kepada Allah di situ juga.

Pengajaran Dari Peristiwa-peristiwa Tersebut

Peristiwa yang menunjukkan ramai golongan intelektual yang terpesona dengan kandungan al-Qur`an lalu menganut Islam menunjukkan dengan jelas bahawa al-Qur`an itu perlu dibaca, difahami, dipelihara dan dikaji bukan semata-mata untuk mendapatkan ganjaran daripada Allah s.w.t, bahkan untuk mendapat pengajaran dari al-Qur`an, maka seseorang yang membaca al-Qur`an harus memahami makna, membuat kajian isi kandungnya dan menjauhi perkara yang dilarangnya.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Akhirul Kalam...