Rabu, Ogos 24, 2011

Ikhtilat Satu UjianAlhamdulillah, Allah masih menetapkan kita dalam susur galur kehidupan yang mewah dengan ujian dan inilah satu-satunya jalan yang mengarah jalan taqwa.

Pilihan tajuk ana kali ini mungkin boleh dikatakan terlalu ‘common’, namun, kehidupan kita sebenarnya tidak terlepas daripada perkara basic yang menjadi asas atau prinsip kepada diri seorang khalifah.

IKHTILAT.. dalam bahasa yang lebih mudah ialah pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan. Demikian tajuk yang ana anggap menjadi masalah ‘kita-kita’ pada hari ini.

(Cinta ana dan enta@enti? aku dan engkau kawan biasa? jelingan dan pandangan imiginasi tidak terkawal teruna dara? Pandangan Dr Love pada syariat? Dll)
Apakah ini sahabat2?

Ana tidak bermaksud untuk menjaga tepi kain orang, tetapi ana bimbang pada kualiti yang akan kita persembahkan pada Allah diakhirat kelak, sungguh kehidupan kita tidak akan pernah terlepas daripada merit Allah A’zza Wajalla.

Pergaulan seorang muslim itu terbatas kepada syahwat,  sekiranya semua memahami agama, sudah tentu tiada siapa yang akan mempersoalkan kenapa perlu menjaga ikhtilat.

Sememangnya lelaki dijadikan untuk perempuan, dan disebabkan itulah kita disyariatkan untuk berkahwin dan Allah memuliakan sesebuah perkahwinan dengan anak; hasil daripada perhubungan intim antara lelaki dan perempuan. Perasaan itu adalah fitrah, namun bagaimana kita mengemudinya.

Ana meletakkan jawapan itu ditangan sahabat-sahabat, dan ana tidak mahu menjelaskan lebih lanjut berkenaan dengan IKHTILAT. Untuk beberapa penjelasan berkenaan dengan hubungan lelaki dan wanita boleh rujuk pada blog ini:

http://addeen.my/

http://addeen.my/portal/index.php/munakahat/perkahwinan/item/235-jodoh-penzina-dengan-penzina~Bimbing Diri Atasi Ikhtilat~


Tiada ulasan:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Akhirul Kalam...