Sabtu, Februari 12, 2011

Perkongsian: Suatu berita...


Suatu "berita besar" telah tiba. Amat menggemparkan dada orang yang mula-mula mendengarnya. Amat besar hingga berita ini lebih penting dari urusan perniagaan, urusan kenegaraan, urusan pendidikan anak-anak bahkan urusan ketenteraan dua negara yang akan berperang.

Berita ini adalah urusan Allah swt. Ia adalah ketetapan dan ketentuan Allah dalam sistem kehidupan yang langsung tidak terpisah dengan urusan langit dan bumi, urusan masa lalu dan masa hadapan.

Berita ini merentasi kaum Quraisy di Tanah Arab seterusnya kepada generasi yang sezaman dengannya dan zaman selepas itu. Ia merentasi setiap tempat dan melalui setiap detik kehidupan.

Kedatangannya memisahkan yang haq dan batil. Mewujudkan golongan yang beriman dengannya dan golongan yang berpaling. Menyebabkan orang berjuang bermatian kerananya dan orang menentang bermatian juga kerananya.

Belum pernah terjadi dalam sejarah manusia berita sebesar ini yang meninggalkan pengaruh dan kesan yang amat besar sebagaimana yang ditinggalkan oleh Islam.

Berita ini iaitu Islam meninggalkan konsep dan nilai kehidupan yang mana sebahagian bangsa Arab Quraisy tidak terfikir pun bahawa berita ini akan membawa mereka kemercu dunia, menguasai dunia dengan membawa rahmat keseluruh alam.

Umat Islam hari ini, seperti yang dihadapi oleh bangsa Quraisy dahulu tidak dapat melihat dan mengukur tabiat berita ini. Tidak dapat memastikan kebenaran yang tersembunyi di dalamnya. Tidak dapat memahami peranan yang mereka harus mainkan kecualilah mereka mendapat hidayah petunjuk dari Allah agar mereka tetap terus mengimani dan berjuang dengan agama ini pada zaman mereka dan zaman-zaman yang akan datang.

Maka seharusnya sajak ini merungkaikan berita ini dan peranan muslim yang mengimaninya.. Kamilah pewaris yang membawa hidayah kepada manusia, Kamilah rahsia menyuluh cahaya kepada bumi, Awan kami mengandungi kilat dan sinar yang terang benderang, Jasad kami adalah cerminan kebenaran, Ketahuilah, Tanda-tanda kebenaran itu ialah dengan adanya muslimin yang beriman..

Tiada ulasan:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Akhirul Kalam...